Výživa při osteoporóze

Z potravin jsou důležité zejména ty, které jsou bohaté na vápník, hořčík, vitamin D, vitamin C a vitamin K.

Naopak fosfáty obsažené v potravinách váží ionty vápníku a tím zabraňují jeho vstřebávání do organismu. Negativně rovněž přispívá nadměrná konzumace alkoholu (více jak dva drinky denně – dvě piva denně, dvě 2dcl skleny vína).

Vápník v potravinách

Mezi doporučené potraviny patří s ohledem na další případná onemocnění zejména: mléko (více kozí a ovčí než kravské mléko), mléčné výrobky, sardinky, brokolice, fíky, kapusta, květák, madle, lískové ořechy, para ořechy, slunečnicová semínka, vejce, sezam, mák, mléčná čokoláda a kakao.

Vitamín D v potravinách

Vitamín D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Dobrým zdrojem vitaminu D jsou tučné ryby: (sleď, makrela, losos), olej z tresčích jater (rybí tuk), vaječný žloutek, jedlé houby z přírody (ne z pěstíren) a některé margaríny obohacené vitaminem D.

Lidské tělo je schopno si samo vytvořit vitamin D pokožkou, která je vystavena přiměřenému množství slunečního záření (UVB záření). Není tedy nutné veškeré množství vitaminu D přijímat potravou. Pro bezpečnou expozici slunci se doporučuje 5-15 minut od 10. do 15. hodiny 2x týdně na obličej, paže a záda od jara do podzimu.

(1) Pásmo potravin s obsahem vápníku 1000 – 3000 mg

  • mák mletý 200 g
  • parmezán 100 g
  • ementál 100 g
  • mléko 1 l
  • květák 0,5 kg
  • sójové boby 0,5 kg
  • minerální voda 1 l

(2) Pásmo potravin s obsahem vápníku 500 – 1000 mg

  • moravský bochník 100 g
  • gouda 100 g
  • eidam 30 % tuku 100 g
  • eidam 45 % tuku 100 g
  • niva 100 g
  • hermelín 120 g
  • mozzarella 150 g
  • mléko 0,5 l
  • sekaný mražený špenát 450 g
  • kapusta 0,5 kg
  • brokolice 0,5 kg

(3) Pásmo potravin s obsahem vápníku 300 – 500mg

  • mozzarella 100 g
  • sýr lučina 125 g
  • kefír 400 g
  • sardinky v oleji 90 g
  • pórek 0,5 kg
  • celer 0,5 kg
  • kedlubna 0,5 kg
  • fíky sušené 250 g
  • ovesné vločky 0,5 kg

(4) Pásmo potravin s obsahem vápníku 150 – 300mg

  • sýr lučina 62,5 g/100 g
  • olomoucké tvarůžky 175 g
  • jogurt 150 g
  • čerstvý sýr cottage 200 g
  • tvaroh 250 g
  • tofu 200 g
  • mandle 100 g
  • lískové oříšky 100 g
  • para ořechy 170 g
  • sezamová semínka 36 g
  • rozinky 200 g
  • arašídové máslo 350 g
  • čokoláda bílá 100 g
  • kukuřičné lupínky 375 g
  • knäckebrot 250 g
  • hořčice plnotučná 200 g
  • mražená zelenina do polévky 350 g
  • olivy 350 g
  • čočka 0,5 kg
  • cizrna 0,5 kg
  • hrách 0,5 kg
  • zelené fazolky 350 g
  • petrželová nať 100 g

(5) Pásmo potravin s obsahem vápníku 50 – 150mg

  • tavený sýr 1 trojúhelníček
  • čerstvý sýr cottage 150 g
  • kysaná smetana 180 g
  • slunečnicová semínka 100 g
  • sušený banán 200 g
  • pistáciové oříšky 100 g
  • jádra vlašských ořechů 100 g
  • sušené meruňky 100 g
  • rozinky 100 g
  • sušené švestky 100 g
  • sušené houby 100 g
  • sušené datle 200 g
  • arašídy nepražené 200 g
  • pekanové ořechy 100 g
  • olivy 150 g
  • čerstvé fíky 200 g
  • artyčok 200 g
  • čekanka 0,5 kg
  • petržel 100 g
  • rajčatový protlak 115 g
  • jedno vejce natvrdo
  • tlačenka světlá 100 g
  • čokoláda mléčná 100 g
  • hořčice plnotučná 100 g
<< zpět
nahoru