Výživa při osteoporóze
Z potravin jsou důležité zejména ty, které jsou bohaté na vápník, hořčík, vitamin D, vitamin C a vitamin K.
Naopak fosfáty obsažené v potravinách váží ionty vápníku a tím zabraňují jeho vstřebávání do organismu. Negativně rovněž přispívá nadměrná konzumace alkoholu (více jak dva drinky denně – dvě piva denně, dvě 2dcl skleny vína).
Vápník v potravinách
Mezi doporučené potraviny patří s ohledem na další případná onemocnění zejména: mléko (více kozí a ovčí než kravské mléko), mléčné výrobky, sardinky, brokolice, fíky, kapusta, květák, madle, lískové ořechy, para ořechy, slunečnicová semínka, vejce, sezam, mák, mléčná čokoláda a kakao.
Vitamín D v potravinách
Vitamín D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Dobrým zdrojem vitaminu D jsou tučné ryby: (sleď, makrela, losos), olej z tresčích jater (rybí tuk), vaječný žloutek, jedlé houby z přírody (ne z pěstíren) a některé margaríny obohacené vitaminem D.
Lidské tělo je schopno si samo vytvořit vitamin D pokožkou, která je vystavena přiměřenému množství slunečního záření (UVB záření). Není tedy nutné veškeré množství vitaminu D přijímat potravou. Pro bezpečnou expozici slunci se doporučuje 5-15 minut od 10. do 15. hodiny 2x týdně na obličej, paže a záda od jara do podzimu.
(1) Pásmo potravin s obsahem vápníku 1000 – 3000 mg
- mák mletý 200 g
- parmezán 100 g
- ementál 100 g
- mléko 1 l
- květák 0,5 kg
- sójové boby 0,5 kg
- minerální voda 1 l
(2) Pásmo potravin s obsahem vápníku 500 – 1000 mg
- moravský bochník 100 g
- gouda 100 g
- eidam 30 % tuku 100 g
- eidam 45 % tuku 100 g
- niva 100 g
- hermelín 120 g
- mozzarella 150 g
- mléko 0,5 l
- sekaný mražený špenát 450 g
- kapusta 0,5 kg
- brokolice 0,5 kg
(3) Pásmo potravin s obsahem vápníku 300 – 500mg
- mozzarella 100 g
- sýr lučina 125 g
- kefír 400 g
- sardinky v oleji 90 g
- pórek 0,5 kg
- celer 0,5 kg
- kedlubna 0,5 kg
- fíky sušené 250 g
- ovesné vločky 0,5 kg
(4) Pásmo potravin s obsahem vápníku 150 – 300mg
- sýr lučina 62,5 g/100 g
- olomoucké tvarůžky 175 g
- jogurt 150 g
- čerstvý sýr cottage 200 g
- tvaroh 250 g
- tofu 200 g
- mandle 100 g
- lískové oříšky 100 g
- para ořechy 170 g
- sezamová semínka 36 g
- rozinky 200 g
- arašídové máslo 350 g
- čokoláda bílá 100 g
- kukuřičné lupínky 375 g
- knäckebrot 250 g
- hořčice plnotučná 200 g
- mražená zelenina do polévky 350 g
- olivy 350 g
- čočka 0,5 kg
- cizrna 0,5 kg
- hrách 0,5 kg
- zelené fazolky 350 g
- petrželová nať 100 g
(5) Pásmo potravin s obsahem vápníku 50 – 150mg
- tavený sýr 1 trojúhelníček
- čerstvý sýr cottage 150 g
- kysaná smetana 180 g
- slunečnicová semínka 100 g
- sušený banán 200 g
- pistáciové oříšky 100 g
- jádra vlašských ořechů 100 g
- sušené meruňky 100 g
- rozinky 100 g
- sušené švestky 100 g
- sušené houby 100 g
- sušené datle 200 g
- arašídy nepražené 200 g
- pekanové ořechy 100 g
- olivy 150 g
- čerstvé fíky 200 g
- artyčok 200 g
- čekanka 0,5 kg
- petržel 100 g
- rajčatový protlak 115 g
- jedno vejce natvrdo
- tlačenka světlá 100 g
- čokoláda mléčná 100 g
- hořčice plnotučná 100 g